Törökország - Vásárlás

(Oldalak) > > > Vásárlás

Vásárlás Törökországban

Törökországból egyszerűen nem lehet valamit nem hazahozni. Egy közép európainak itt annyi egzotikus csábítás van, hogy bűn lenne nem hazahozni egy kicsit legalább abból a légkörből.
A törökök sok mesterség tudói és így az útjai során láthatja mindenhol, hogy mire képes az emberi kéz – ékszerek, fadomborműk, üvegek, kerámia, szőttesek, kézimunkák, alabástromból, onixból és bőrből gyártott termékek.
Az országban több módszer létezik a vásárlásra. Meglátogathajta a rendes üzletek valamelyikét, elragadtathatja magát a bazár élő környezetével vagy engedhet valamelyik utcai árusnak.

Alkudozás

Itt egyetlen szabály létezik csak a vásárlásnál. Alkudozni, alkudozni és mégegyszer csak alkudozni. Nem kivétel, hogy az először ajánlott ár a termék árának többszöröse. Legyen türelmes, a törökök sehová sem sietnek és élvezik az életet. Vegye úgy az alkudozást, mint egy játékot. Megtörténhet az is, hogy az üzletes már messziről hívni fogja az üzletébe, kávéval, teával vagy más frissítővel fogja kínálni. Ha nem utasítja vissza, akkor ő azt is elvárja, hogy vegyen nála valamit. Szintén soha ne kezdjen alkudozni, ha az a tárgy igazából nem érdekli és nem áll szándékában megvenni.
Kivételek a rendes üzletek élelmiszerekkel vagy a szupermarketék kötött árrakkal.

Termékek

Törökország elsősorban kézzel szőtt szőnyegeiről híres. Eredetileg a nomádok szőtték őket és mint tetőt használták a fejük fölé. Máig él az a szokás, hogy a szőnyegre cipővel nem szabad lépni. Árusítanak gyapjú és selyem szőnyegeket, a méretek egész skáláján a miniatűrtől egész az egész szobás méretekig.
 Ha nem szeretne hazahozni egy drága ékszer helyében valamilyen másolatot, akkor csak a kötött árú üzletekben vagy annál az üzletesnél vásároljon, aki rendelkezik az aranyékszeres céhhez tartozást bizonyító tanúsítvánnyal. A fix üzletekben ajánlott az összes drágább ajándéktárgy megvásárlása.

A török bazárok elvakítják az igazi kelet légkörével, minden káosszal, hangzavarral, illatokkal és színekkel, amelyek itt uralkodnak. Talál itt mindent a fűszerektől kezdve a helyi specialitások, ruházkodáson és könyveken keresztül egész a feljebb szólt szőnyegekig mindent. Mint mindenhol, ahol sok ember gyűlik össze, főleg turisták, vigyázni kell a pénztárcánkra. A nagyobb városokban mindennaposak a bazárok, a kisebbekben egyszer egy héten látni ezeket. De találkozhat velük az üdülőhelyeken is. A kirándulások alkalmával egy sor különböző ókori töredéket, érmét és más különlegességet ajánlanak majd fel. Azt, hogy igazak – e döntse el maga…

Legutóbbi érdekességek...

27.10.2011 Vadászat a vadonban
14.03.2011 A török kaligráfia
25.10.2010 Török himnusz

Utoljára a fórumban...

30.01.2012 uDEFTkrSsJjqbyOb
30.01.2012 Árak Törökországban
28.01.2012 Ételek Törökországban
17.03.2011 Barcs

Utolsó fényképek...

Efezosz
Perge II
Perge I
Pamukkale
Római színház