Törökország - Szállások Törökországban

(Oldalak) > > > Szállások Törökországban

Szállások fajtái Törökországban

Az elképzeléseinek és a pénztárcájánk megfelelően Törökországban alapvetően két fajta szállásformából lehet választani – szálloda vagy panzió lehetőségekkel.
A szállás az országban nagyrészt olcsó, természetesen a fő idegenforgalmi központok kivételével a főszezonban, mint például Isztanbul esetében, mert itt egy kicsit mélyebbre kell nyúlni a pénztárcánkban, mint máshol.

Törökország azon utazók számára is paradicsom, akik saját felelősségre és utazási iroda nélkül látogatják meg az országot, hogy szabadon mozoghassanak és szabadon fedezhessék fel szépségeit minimális kötlségek fejében.

Panziók

A panziókban való lakás elsősorban fiatalok, kevésbé igényes utazók számára ajánlott, akik szeretnének spórolni és hajlandóak szerény körülmények között megszállni. Manapság azonban találni nagyon jó minőségű panziókat is és nem probléma az sem, ha az utolsó pillanatban keressük a szállást, főleg az idegenforgalmilag keresettebb helyeken.
Egy török panzióban már 1500 Ft- tól is kaphatunk szállást egy éjszakára.

Szállodák

A szállodák gazdag kínálatát kihasználhatja utazási irodán keresztül, vagy rögtön a helyszínen, a szobát előre is le lehet foglalni, például internet segítségével.
A szállodák egész sorából választhat, amelyek közül a legalacsonyabb minőségűek két csillaggal vannak jelölve. Vigyázat azonban eme kategóriájú szállásoknál a hiányzó klimatizációra, mert ez főleg a szezonban és a déli parton nélkülözhetetlen.

Ha három vagy több csillagú szállodát választ, akkor a komplexumban ebben az esetben általában már medence is található, és a magasabb kategóriájú szállodák már a parton lévő nyugágyakat és napernyőket is ingyen kínálhatják vendégeiknek.

A legalacsonyabb kategóriájú szállodákat az utazási irodák már 80 000 Ft – tól ajánlják egy hetes üdülésre, beleszámítva a repülőjegyet. A fényűzés és a magas standard kedvelői is megtaálják a magukét, azonban az árak ekkor többszörösen magasabbak lehetnek.
Ha a helyszínen fogja maga keresni a szállást, akkor egy szobát már 2000 Ft – tól ki lehet venni egy éjszakára.

Általános szabályok az elszállásolásnál

A legtöbb szállásegységben, főleg a szállodákban, ahol a szobához nem tartozik egy kis konyha hűtővel, tilos bármiféle ételt és italt behozni a szállodába. Általában azonban a szálloda alkalmazottak toleránsak, ha a bevásárlást nem rakja ki a szemük elé és nem mutogatja látványosan. A törökországi hőmérsékletre nézve nem ajánlott ételek tárolása a szobán, mert így kellemetlen gyomorbántalmakat és emésztési gondokat szerezhet. Az ételek és italok elhordása az étteremből a szobákra szintén tilos.

Az értékek tárolására a recepción található trezor szolgál, amit tényleg érdemes kihasználni, mivel a szálloda nem felel a tárgyak eltűnéséért. Ha nyaralását gond nélkül és az ékszereiért érzett félelem nélkül akarja eltölteni, akkor az okmányokat, beleértve a repülőjegyet, és a készpénzt is, amelyre nincs szüksége, ebben a trezorban kell hagyni. A trezorhoz a nap bármely szakában hozzáférhet.

Az elektronikus konnektorok ugyanolyanok, mint Magyarországon, a szállodákban azonban gyakran találkozni energiaspórolással, amikor a szoba elektronikusságának bekapcsolásához egy speciális kulcsra van szükség, amelyet rögtön a megérkezéskor kézhez kap és az ajtó melletti kis dobozba kell berakni. Ebben az esetben nem lehetséges bekapcsolva hagyni a klimatizációt, amikor nem tartózkodik a szobában.

A legtöbb szállodában érvényes, hogy az indulás napján a szobát 12 óráig kell szabadon hagyni, a csomagok tárolására a szálloda elkerít egy szobát, vagy magát a recepciót.


Borravaló

Szokás borravalót adni a szálloda hordárnak, aki a csomagokkal segít. A törökök ebben már túlságosan is segítőkészek és ott iparkodnak, ahol csak lehet. Általában azonban várják a jutalmukat cserébe.
Az étteremben való költésnél mindig jó, ha leellenőrzi a számlát, a borravalót ugyanis már beleszámíthatják a végösszegbe. Ha ez nem így lenne, akkor úgy, ahogy nálunk is, a z összegből 10 % - ot illendő adni a pincérnek.

Némely török szálloda is rendelkezik a maga eredeti rendszerével, hogy hogyan szedjék a borravalót. A szálloda különböző részeiben kasszák vannak elhelyezve, ahol Ön kiválaszthatja, hogy melyik szolgáltatást akarja értékelni, például a szakácsokat az étteremben, a recepciósokat stb. Szokás az üdülés végén legalább pár forintot hagyni a kasszákban. Ugyanígy hagyhat kisebb borravalót vagy kisebb ajándékokat a szobán, abban az esetben, ha elégedett volt a takarítással.

Ha megveszi valamelyik kirándulást a gazdag kínálat közül, akkor megeshet, hogy a vezetőnek is kell borravalót ajándékozni.

 

Legutóbbi érdekességek...

27.10.2011 Vadászat a vadonban
14.03.2011 A török kaligráfia
25.10.2010 Török himnusz

Utoljára a fórumban...

30.01.2012 uDEFTkrSsJjqbyOb
30.01.2012 Árak Törökországban
28.01.2012 Ételek Törökországban
17.03.2011 Barcs

Utolsó fényképek...

Efezosz
Perge II
Perge I
Pamukkale
Római színház