Törökország - Közlekedés Törökországban

(Oldalak) > > > Közlekedés Törökországban

Utazás Törökországba

Utazási irodával

Ha szereti, hogy minden tökéletesen elő van készítve gond nélkül és a pénzéért arányos minőségű szolgáltatásokat szeretne cserébe kapni, akkor használja ki valamelyik utazási iroda szolgáltatásait. Manapság az internet idejében nem is szükséges körbefutkosni az összes utazási irodát és a katalógusok tonnáiból válogatni, már az otthon kényelméből is megrendelheti utazását, elég csak pár klikkelés. Törökország oly mértékben kedvelt célállomás, hogy azt utazások kínálata nagyon széles és még a legigényesebb turistát is kielégítik.

Saját felelősségre

A kalandorok és az előre megjósolhatatlan események szerelmesei számára is létezik néhány lehetőség, hogy hogyan jussanak el az országba és hogyan szeljék át.

Repülővel 

Az utóbbi időben megjelentek a fapados repülőtársaságok is olcsó árajánlataikkal, amelyeket gond nélkül ki lehet használni. Jelenleg egy menettérti jegyet Isztanbulba már nagyon elfogadható feltételek mellett meg lehet vásárolni. Ha az egész országot át szeretné utazni és időt is akar spórolni, akkor Törökországban használja ki a városok közötti repülőjáratokat szintén kedvező feltételek mellett.

Autóval

A gépjárművel való utazás során nem szabad elfelejteni a követlező dokumentumokat – a gépjármű technikai igazolványa, nemzetközi vezetői jogosítvány, a kötelező biztosítás befizetéséről szóló kártya (ún. zöld kártya). A biztosítást a török határon is meg lehet kötni. Talán a leggyorsabb és a leggyakrabban használt útvonal Magyarországról Szerbián át, Crna Gorán és Bulgárián át vezet. A határon a gépjárművet beírják a gépjárműtulajdonos útlevelébe, és az adott gépjármű csak azzal a vezetővel hagyhatja el az országot, akinek az útlevelébe be van írva. Ez az engedély maximálisan csak 180 napig érvényes, ezután az autót be kell Törökországban jelenteni. Ha nincs tulajdonában az autó, akkor jobb, ha Önnél van az a teljes felhatalmazás angol nyelven, hogy vezetheti az autót.

Figyelmeztetések Törökországban

Az országon keresztül való utazáskor figyelembe kell venni, hogy Törökország azon országok közé tartozik, melyekben a leggyakoribbak a balesetek és ez a tény tényleg egy kemény idegzetű vezetőt igényel. Az útszabályok hasonlóak a mi szabályainkhoz, sajnos nem tartják be őket. Vigyázni kell a gyalogosoknak is, mert itt a gépjármű abszolút előnye van érvényben.

A hang – vagy a színszignalizáció sem biztosíték arra, hogy a vezetőnek előnyt kellene adnia, hanem éppen ellenkezőleg, azt jelenti, hogy jelzi, hogy jön. A legmagasabb megengedett sebesség városban 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/ h és az autópályán 120 km/h. Hátrányt jelentenek azonban a gázolajak magas árai, amelyek 350 Ft 1 liter nafta és 450 Ft körül mozognak 1 liter benzin esetében.  Ezért biztos, hogy megéri teletankolni az autó teljes tartályát még a határ előtt.

Vonattal

A vasút is igyekszik lehetőségeihez mérten olcsóbb közlekedési lehetőséget biztosítani. Jelenleg ajánlják például az Interrail szolgáltatást, amely különböző engedményeket kínál.

Autóbusszal

Magyarországról is ki lehet használni az autóbusz – közlekedést, a kínálat egyfolytában változóban van és némelykor át kell szállni, mint például Bulgáriában.


Helyi közlekedés

Az idegenforgalmi központokban a legkényelmesebb, ha a taxik vagy a tömegminibuszok, az ún dolmuszok szolgáltatásait használjuk ki, amelyek ide – oda ingáznak, jelre állnak meg és ott rakja ki az utasokat, ahol akarják. Az utazás ára mindig a söfőrnél vannak kiagasztva egy táblázatban – tehát vigyázzon arra, hogy ne csapják be. A taxiknak általában taxametérük van és a legtöbb állomásnál megtalálja az árajánlatot kötött árakkal.

Létezik itt egy szabályos autóbusz összeköttetés is, azonban a „szabályost“ itt nem kell szószerint venni, mert a menetrend pontos betartása a törökök számára idegen kifejezés. Azonban egy elég sűrű hálózatot építettek ki és így majdnem mindenhová gond nélkül el lehet jutni. Az Isztanbul – Ankara útért 20 USD – t kell fizetni nagyjából és az út 6 órát vesz igénybe.
Törökországban autót is ki lehet kölcsönözni, itt ugyanaz érvényes, mint az autóval utazás bekezdésben feljebb. Egy napra a kölcsönzés körülbelül 12 000 Ft körül mozog és általában zálogot is kérnek.
Ami a városi közlekedést illeti, Isztanbulban például utazhat a számunkra ismert villamosokkal, vagy a földalatti vagy föld feletti metrójáratokkal, és a számunkra szokatlan hajóközlekedéssel is.
Az országon keresztül vonattal is utazhatunk, felszereltségük és minőségük összehasonlítható a mienkével, sőt, néha még a minőség jobb is. A jegyek ára valamivel alacsonyabbak, mint az autóbuszok árai, de az út annál lassúbb.
Borravalót a közlekedési eszközökben nem adunk, csak a taxikban hagyhat, ha szeretne egy kis aprót.

 

Legutóbbi érdekességek...

27.10.2011 Vadászat a vadonban
14.03.2011 A török kaligráfia
25.10.2010 Török himnusz

Utoljára a fórumban...

30.01.2012 uDEFTkrSsJjqbyOb
30.01.2012 Árak Törökországban
28.01.2012 Ételek Törökországban
17.03.2011 Barcs

Utolsó fényképek...

Efezosz
Perge II
Perge I
Pamukkale
Római színház