Törökország - Török konyha és étkek

(Oldalak) > > > Török konyha és étkek

Aki már egyszer megkóstolta a török konyhát, az soha életében nem fogja elfelejteni. Az ország annyi gazdag alapanyagot nyújt, hogy az élelmek egy nagyon tarka egyvelegét engedélyezi, legyen szó húsról, halakról, zöldségről, gyümölcsről vagy a körítésekről.

Közkedvelt eledelek Törökországban

A terület szerint, amelyben éppen mozog, kis kilengéssekkel találkozhat a konyhában, mindig a szomszédos ország hatásától függően. Kelet – Törökország főleg a földközi konyha hatása alatt van, északon érezni Oroszország és Grúzia hatását, délen pedig az arab keletről jövő ízektől is függ.
A törökök az ételek nagy részét főzik, párolják vagy sütik minőségi olajban és így ezt a konyhát is egészségesnek tekinthetjük. A sokfajta fűszer felcserélhetlen aromát és illatot kölcsönöz az ételeknek, sőt az emésztést is segítik. A leggyakrabban használt fűszerek közé tartozik a menta, kapor, petrezselyem, paprika, kömény, hagyma és a fokhagyma.

A török konyha a vegetariánusok ízbimbóit is kielégíti a rengeteg mennyiségű zöldség és gyümölcssalátáival, nekünk sokszor oly szokatlan kombinációkkal.

Leggyakrabban a birkahúst láthatja itt, és akiknek nem is nagyin ízlik ez a fajta hús, érdemes megkóstolni, ugyanis a törökök kiválóan képesek elkészíteni. Sokkal kevesebbet főznek marha vagy csirkehúst, azonban amiből tényleg lehet válogatni, azok a halak. Ezeket általában grillen készítik, ahogy a kebabot is, ami egy török specialitás. Húsdarabkákról van szó, amelyeket spízen sütnek és az arab kenyérbe rakják, olyan specialitásokkal, mint például a szilva.

Legvégül a török finomságok

Elválaszthatatlan része a török konyhának természetesen a kávé és a tea, de a helyiek körében oly kedvelt frissítő ital, az ayran is, ami jogurt és víz keveréke, néha fokhagymával és borssal ízesítve.
A török utcákon perecárusokat vagy rizsárusokat is fel lehet fedezni, ha nem tud nekik ellenállni, akkor nem fogja bánni, az biztos.

Az édeset kedvelőknek egy egész sor kiváló édesség van elkészítve. Mivel mézet és cukrot nagyon nagy mennyiségben használnak, így ezek a sütemények tényleg édesek. Törökországra tipikus például a halva vagy a lokum – ismert törökméz.

Joggal sorolják a török konyhát a legjobbak közé a világon.

Legutóbbi érdekességek...

27.10.2011 Vadászat a vadonban
14.03.2011 A török kaligráfia
25.10.2010 Török himnusz

Utoljára a fórumban...

30.01.2012 uDEFTkrSsJjqbyOb
30.01.2012 Árak Törökországban
28.01.2012 Ételek Törökországban
17.03.2011 Barcs

Utolsó fényképek...

Efezosz
Perge II
Perge I
Pamukkale
Római színház