Törökország - Időjárás és éghajlat

(Oldalak) > > > Időjárás és éghajlat

Sokszínű ország

Az ország tagoltságát és a kiterjedését nézve elmondhatjuk, hogy majdnem minden egyes időszakban találni akár egy kis sarok területet, ahol nekünk megfelelő időjárás uralkodik. Reggel megfürödhet a felmelegedett tengerben és a délutánt eltölheti síeléssel a behavazott csúcsok valamelyikén…
Az egész orzság több klimatikus résre van tagolva. Általánosságban érvényes, hogy a belföldön és az ország keleti részén nagyobb hőmérséklet ingadozással találkozhatunk, a nyár itt forró és száraz, de télen a saját bőrünkkel érezhetjük akár a -43°C fokot is. Ezeken a területeken télen néhány hely a hótorlaszoktól teljesen megközelíthetetlen és ebből az okból kifolyólag csak az igazi kalandoroknak ajánlott.

A tél lényegében mérsékelt a déli és a nyugati tengerparton, inkább esőkkel és 0°C körüli hőmérsékletekkel. A tengermelléki üdülőhelyek meglátogatására a legalkalmasabb időszak április végétől november kezdetéig. A nyári hónapokban a hőmérséklet akár a 40°C fokot is elérheti, tehát aki nem melegkedvelő típus, annak inkább a főszezonon kívül kellene üdülését terveznie Törökországba – tavaszra és őszre. 

Általában a hasonló területek meglátogatásánál vigyázni kell a vízháztartás betartására és fel kell készülni az esetleges bélbántalmakra, amelyek az eltérő klimatikus feltételekenek és az ételeknek köszönhetően megkeseríthetik szabadságunkat.

Pár jótanács

Biztos, hogy jó, ha nem felejtjük otthon a fejfedőnket, a napszemüveget és a magasabb faktorú napozótejet,hogy aztán ne kelljen pár napot eltölteni a szobán akkut bőrgyulladással.
Az éghajlati feltételek különbözőségének hatására más növény – és állatvilágot találhatunk a tengernél, mint a belföldön. A növényvilágból főleg hibiszkuszt, mirhát, babért, gesztenyét, jávorfát, platánokat, olivát, pálmafát, fügefákat és banánfákat láthatunk. (Törökország a mogyoró és az szultán mazsolák legnagyobb előállítója.)

A belföldön találkozhatunk gazellákkal, muflonokkal, szarvasokkal, flamemgókkal, vad öszvérekkel és vadmacskákkal, sajnos gyakori látvány a kóbórló kutya is. A hegyekben leopárdok, hiúzok és medvék élnek, kisebb szerencsével pedig találkozhatunk sassal, sólyommal vagy vörös vércsével, amiket szívesen figyelnénk meg.

Legutóbbi érdekességek...

27.10.2011 Vadászat a vadonban
14.03.2011 A török kaligráfia
25.10.2010 Török himnusz

Utoljára a fórumban...

30.01.2012 uDEFTkrSsJjqbyOb
30.01.2012 Árak Törökországban
28.01.2012 Ételek Törökországban
17.03.2011 Barcs

Utolsó fényképek...

Efezosz
Perge II
Perge I
Pamukkale
Római színház