Törökország - Égei - riviéra

(Oldalak) > > > Égei - riviéra

Az Égei - riviéra

Törökország nyugati része, amely az Égei – tenger mellett fekszik és a görög területet majdhogynem érinti, tele van szórva ókori emlékkel. Rögtön itt találni kettőt a hét világcsodából is – Artemisz templomát Efesziszben és a mauzóleumot Halikarnasszoszban. Éppen itt láthatóak a legérdekesebb görög ókori városok – Pergamon, a híres Trója, Afrodisziász, Didima, Miletosz...az ókorban ez a terület a legsűrűbben lakott területek közé tartozott.

Az Égei terület a keresztények számára is jelentős. Tudniillik Efezus az a hely, ahol 11 évet élt és itt is halt meg Szűz Mária, amit még a Vatikán is elismert.
A tengerparton sok közkedvelt és látogatott üdülőhely létezik, mint például  Bodrum, Cesme vagy Kusadasi, az ő képeit ajánlja a legtöbb utazási iroda, mint a legideálisabban eltöltött üdülés célját, mert gyönyörű öblei a homokos tengerparttal, és az ezeket körbevevő pínia és olívafa erdőkkel igazán felejthetetlen élményt nyújtanak.

Műemlékek

Trója

Ha már igazi tapasztalt utazónak számít és már több antik hely látogatását maga mögött tudhatja, akkor lehet csodálkozni fog, hogy mi olyan érdekes és különleges van ezen a helyen. Azonban tudatosítani kell, hogy az itteni ásatások minimálisan 500 évvel régebbiek, mint más görög városokban. Az egyes rétegek 47 különböző helyet tárnak fel, beleértve Tróját is, amely átélte a 9 éves háborút a gyönyörű Helénáért, és amelyről Homérosz Illiásza is szól. Ezenkívül itt találja egy hatalmas ló makettjét és a mauzóleumot is.

Bodrum

Ez a város az ókori időkben a Halikarnasszosz nevet viselte. Mauszolosz király, aki i.e. a 4 évszázadban uralkodott, saját tiszteletére építettet magának egy nagyszabású sírhelyet, amelyből később a mauzóleum szó keletkezett. Mára már sajnos csak az alapok maradtak meg, ugyanis a kövek, amelyek alkották a mai napig sértetlen vár építkezésének alapjául szolgáltak. Ebben a várban látni manapság az elragadó Tengeralatti Régészet Múzeumát.
Jelenleg Bodrum egy fejlett idegenforgalmi régió magas minőségű szolgáltatásokkal.

Pergamon

Valamikor Pergamon, ma Bergama. A város neve, amely a legöregebb antik városok nevei közé tartozik egyáltalán (i.e. a 8 században alapították), egy érdekes történet alapján jött létre. A helyi híres könyvtár akkoriban akadályozva volt abban, hogy papiruszrakományhoz jusson, mert az alexandriai könyvtár nem akarta elveszteni elsőbbségi jogát. A görögök így egy másik lehetőséget kerestek ahhoz, hogy hozzájussanak hasonló anyaghoz és az állatok bőrét dolgozták fel mindaddig, amíg fel nem találták a pergament.

A régi időkből elsősorban a sziklába vájt színház maradt meg, amelyről látni az egész várost.

Izmir

Izmir Törökország harmadik legnagyobb városa és állítólag a nagy Homérosz szülővárosa.
Ez egy erős történelemmel rendelkező város, amely átélt már egy pusztító földrengést és az első világháborút követő mészárlást is, amikor is életét vesztette 30 ezer ember. A földrengésnek köszönhetően sajnos a legtöbb emléktárgyat a helyi régészeti múzeumban lehet csak megnézni.
A város domináns épülete az Órás torony 1901 – ből, amely főtér felett áll.
Van itt egy nagy nemzetközi repülőtér, tehát Izmir gyakran olyan utazók célállomása is, akik a többi környező műemléket szeretnék megtekinteni.

Epheszosz

Ez az Izmirtől 75 kilométerre fekvő város valamikor a Földközi térség legfontosabb kikötője volt. Az ókorban 300 ezer lakos élt itt, akiket a városból az addigi megélhetést biztosító  nagyon gyorsan hátráló tenger űzött ki. A tragédia néma bizonyítéka a víz nélküli kikötő, amely egy különleges látvány… A várossal elengedhetetlenül összakapcsolódik Celsusz könyvtára, egy érdekes 16 oszlopos fallal. Találni itt azonban színházat is, ahol minden évben a híres színházi fesztivált rendezik meg, tánccal, koncertekkel és teveviadalokkal.

Kuszadaki

Ez a tengerparti halászfalucska a turisták paradicsomává vált, amit a helyiek egyre jobban kezdenek kihasználni. Sok új szálloda, üzlet, étterem, de még jacht – és gőzhajó – kikötő is kinőtt a földből. Sok helyi lakos a saját házában kínál szállást.  Köszönhetően a bájos elhelyezkedésének, nem messze az összes gyönyörű emlékműtől és egyben a kristálytiszta víz mellett, a turisták gyakori látogatásának céljává vált. Sok látogató innen indul Epheszoszba és a környékre kirándulni.

Pammukale

Már meszsiről látni hogy hogyan jutott Pamukkale, vagy másnéven a „gyapjúvár“  a nevéhez. Egy fehéres travertin jelenség csoportjáról van szó, amelyek mint porcelán tálak vannak elhelyezve egyik a másik mellett és folyamatosan víz folyik be és ki rajtuk keresztül. Ez az egyedi kilátás a természet szüleménye. A földből itt forró víz bugyog elő, amely szénmonxidot és mészkövet tartalmaz, és a lehűléssel a vízből travertinokat hoz elő, melyek ezeket a különleges képeket alkotják. Így jött létre a hatalmas gyógyító fal, sok kis tavacskával, amik vizében már az ókorban is fürödtek és gyógyították magukat az emberek.

Erre a helyre talán az összes üdülőhely kínál kirándulásokat.

Az Égei – riviérán való közlekedés

Az Égei – tenger területére való utazásnak két módja van. Északra jobb, ha Isztanbulból, a középső és a déli részre a legideálisabb Izmirből az utazás.

Legutóbbi érdekességek...

27.10.2011 Vadászat a vadonban
14.03.2011 A török kaligráfia
25.10.2010 Török himnusz

Utoljára a fórumban...

30.01.2012 uDEFTkrSsJjqbyOb
30.01.2012 Árak Törökországban
28.01.2012 Ételek Törökországban
17.03.2011 Barcs

Utolsó fényképek...

Efezosz
Perge II
Perge I
Pamukkale
Római színház