Törökország - Antalya

(Oldalak) > > > Antalya

Ezt a „Török Riviéra gyöngyszemét“, ahogy néha a várost nevezik, II. Attalosz király alapította i.e. 160 – ban és a Földközi – tenger fő – és legnagyobb központja. Rendelkezik saját nemzetközi repülőtérrel, ahonnan más városokba is el lehet jutni, és saját kikötővel híres haléttermekkel és kávézókkal. A néha igazán luxus hajókra tekint felűlről  az óváros Taurus hegység sziklájára építve.

Antalya, mint az idegenforgalom központja csak nemrégen lett felfedezve. Jelenleg azonban már 40 000 lakosú város, tele csúcs szállodákkal, amelyek nem jogtalanul kapták meg az  ötcsillagos értékelést. Nem lehet elsiklani a bájos feltételek felett, amelyek a fürdőzést a hosszú tengerpartokon oly feledhetetlenné teszik és amelyek ideális környezetet nyújtanak a romantikus sétákhoz.
Antalya a bevásárlások városa is, tipikus árusított termékek a kézzel szőtt szőnyegek, arany ékszerek, réz és bőrtermékek, faszobrok és fűszerek, de ha a csomagok kipakolásánál rájön, hogy valamit otthon felejtett, akkor mindent elfogadható áron meg lehet venni.

Utazás

A műemlékek utáni utazás során kihasználhatja az ún.dolmust, amely mindig teljes számú utasokkal közlekedik az üdülőhelyek között, kötött áron. Vannak itt autókölcsönzők is, vagy rögtén a repülőtéren vagy némely szállodában. Az árak körülbelül 25 euró/nap körül mozognak. Az autóval való közlekedésnél figyelembe kell venni a törökök vad autózási szokásait és azt, hogy ebből kifolyólag sok balaeset, akár halálos történik az utakon.  Az ország többi szépségének megtekintésére ki lehet használni a jó minőségű autóbusz hálózatot is.

Helyi emlékek

A város szimbólumává vált a híres rózsaszín Yivli Minare (furulya alakú minaret) a 13. századból, amely a régi Szeldzsuk birodalom képét kelti életre. Rögötn mellette található a 14. századból származó mecsetet és a korán iskolájának romjait. Kesik Minaretet, vagyis a törött, nem befejezett minaretet biztos, hogy észreveszi majd, úgy, ahogy a régészek is felfedezték a 130 – ban éíptett Hadriánusz kapuját a római császár látogatásának tiszteletére.
Az antik művészet egyik legszebb gyűjteményét látni a helyi Régészeti Múzeumban, amely biztos, hogy megér egy látogatást, a kertje pedig kellemes pihenést engedélyez a múzeumi túra után.

Kirándulások a környékre

Antalyából egy sor kirándulásra lehet indulni, az utazási irodák kínálata nagy és csak Önön áll, hogy mit választ. Rögtön a központ mellett, talán 14 kilométerre nyugatra fekszenek a gyönyörű Dudai vízesések barlangokkal, amelyek közül a Karain rejti a legöregebb paleotilikus festményeket Törökország területén.
A másik oldalon, körülbelül 15 kilométerre keletre fekszik az egyik legrégebbi kis – ázsiai keresztény székhely, Perge, amelynek része egy antik stadion és színház is.
35 kilométerre északnyugatra találja Termssos várostá, másnéven a Sasfészket, amelyet elterülésének és az akkori lakosainak bátorságának köszönhetően Nagy Sándor soha nem tudott legyőzni. Ez egy egyedi varázslattal megáldott hely, történelme szétszórt maradványokat hagyott maga mögött, beleszámítva a kővárakat, fürdőket, templomokat és amfiteátrumokat, mindez egy sűrű erdőben egy szikla tetején elrejtve. Mindezen természeti akadályok ellenére megéri az erőfeszítést, mivel sehol máshol nem láthatja így a holtak városát, ahol több száz eldobott szarkofág fekszik.

Éghajlat

Ahogy azt a törökök állítják, a napocska itt az év 300 napján süt. A nyár itt száraz és forró, a telek pedig nagyon mérsékeltek és az év majdnem háromnegyedében lehet a tengerben fürödni. A legismertebb és a legkedveltebb plázsok ezen a területen a Konyaalti Plaji és a Lara Plaji. Télen a Taurus hegységen a sípályák síelésre alkamasak.

 

Legutóbbi érdekességek...

27.10.2011 Vadászat a vadonban
14.03.2011 A török kaligráfia
25.10.2010 Török himnusz

Utoljára a fórumban...

30.01.2012 uDEFTkrSsJjqbyOb
30.01.2012 Árak Törökországban
28.01.2012 Ételek Törökországban
17.03.2011 Barcs

Utolsó fényképek...

Efezosz
Perge II
Perge I
Pamukkale
Római színház