Törökország - Hasznos információk

(Oldalak) > > > Hasznos információk

Az ország hivatalos neve:  Török Köztársaság
Főváros:  Ankara (2 826 000 lakos)
Hivatalos nyelv:  Török
Lakosok száma:  68,9 mil.
Kiterjedése:  780.580 km2
Pénznem:  török líra (TRY)
Időeltolódás:   + 1h
Vallás:  98 % - a lakosoknak moszlim, ebből kb. 80 % Szunnita, és 20 % Siíta
Legmagasabb hegy:  Ararat 5 165 m (az ország északkeleti részén)
Leghosszabb folyó:  Eufrat
Internetes domén:  .tr
Előhívószám:  0090
A repülés időtartama Budapestről:  kb. 3 óra

A török lakosság

Törökországban a lakosok sűrűsége nagyon eltérő, átlagosan 52 lakos él itt 1 km2-re. A legsűrűbben lakott rész az európai. A legjelentősebb török városok közé tartozik például Isztanbul (10 millió lakossal), a főváros, Ankara (4 millió lakossal) és Izmir (8 millió lakos).

A török mentalitás nagyon eltérő a mienkétől. Nagyon kedves és nyitott emberek, akik közvetlenségükkel sokszor zavart reakciót váltanak ki a turistáknál. Respektálni kell a jellemüket, maximálisan hozzá kell idomulni a hangnemükhöz és abban az esetben sem szabad reagálni agresszívan, ha valami kellemetlen érné a részükről. Mindenre válaszoljon mosollyal, akkor is, ha valamit visszautasít.

Vallás

A törökök nagy része moszlim. Vallásuk az iszlám, amely néhány alapkötelesség betartatására kötelezi őket. Ezek közé tartozik: naponta  5 x imádkozni (nem szokatlan, hogy látni olyan taxisöfőrt, aki az autóját leparkolja az útpatkára és elkezd imádkozni), Allahot, mint egyetlen Istent tisztelni és Mohamedot, mint az ő próféciáját, alamizsnát szolgáltatni, betartani a Ramadánt és a Mekkába való zarándokút.

Török nyelv

Egyetlen hivatalos nyelv a török, a turisztikai területeken nem kivételes, hogy a törökök meglepik magyar nyelven való próbálkozásaikkal is, de lehet angolul, németül és oroszul is beszélni velük. Ennek ellenére megörvedeztetheti őket, ha néhány török szót megtanul. Ha nem szeretne kimondottan elámítani, akkor elegendő ha megtanul tízig számolni, köszönni és azt mondani, hogy „hogy érzi magát“.

Belépési okmányok

Az országba való belépés feltétele az útlevél, minimálisan még 3 hónapos érvényességgel. A turisták számára 2005 – ben eltörölték a vízumkötelességet, de mindmáig érvényes azok számára, akik nem turisztikai céllal és hosszabb ittlét céljából jönnek, mint 90 nap.
A kalandozás esetében, amikor akár veszély is fenyeget, amelyet Törökország keleti részei tartogatnak, szükséges, hogy informálódjunk a lehetséges problémákról és értesítsük valamelyik török képviseleti hivatalt.

Behozatal és kivitel

Behozhat és kivihet 5000 USD – nek megfelelő összeget, magasabb összeg esetében be kell mutatnia bizonylattal, hogy hol jutott hozzá (például a bankkiviteli bizonylatot).
A behozott és kivitt ékszerek értéke nem szabad, hogy átlépje a 15000 USD – os határt, magasabb érték esetében szintén bizonylattal kell bizonyítani eredetüket.

A dohány és az alkohol szerelmeseinek: vámmentesen 1 karton cigarettát, 50 db szivart, 200 g dohányt, 1,5 kg kávét, 500g teát, 0,5l alkoholt, max. 120ml parfümöt hozhat be.

A 100 évnél idősebb régiségek kivitele teljesen tilos, ez érvényes a különböző törmelékre, amelyeket a helyi romoknál tett kirándulásokkor vesz magához. Ilyen tárgyak kiviteléhet szükséges a Múzeumok Vezetésének speciális engedélye.

Ha szeretne egy újonnan gyártott szőnyeget hazavinni, akkor ne felejtse el megtartani a kifizetésről szóló bizonylatot. Vigyázat az állat – és növényvilágból származó emléktárgyakra, kivitelükért akár bőnvádi eljárást is indíthatnak.

Nagyon magas büntetések (akár 20 év is) várhatnának Önre kábító – vagy más pszichotropikus szert hozna be az országba (már 1g – ért is).Tilos fegyvereket is behozni az országba.


Egészségügyi ellátás Törökországban

A Törökországba való indulás előtt szükséges biztosítás kötni. Abban az esetben, ha a körülmények rákényszerítik az orvos meglátogatására és bármely eljárást készpénzben ki fog kellenie fizetni, mindig tartsa meg a bizonylatot ezekről és a hazatérés után adja át biztosítójának az utasítások szerint.
A kis gyógyszeres táskájának mindenekelőtt ezeket a gyógyszereket kellene tartalmaznia: analgetikumokat/láz elleni gyógyszereket, hasmenés elleni gyógyszereket (ha nem szeretne hasmenést kapni, akkor ne igyon a csapból) , antihisztaminikumokat, szemcsöppeket, fertőtlenítő szert, valamit az égésekre és kisebb dolgokat, mint a sebtapaszt, hőmérőt, ajakzsírt stb. a saját kedve szerint. Jobb előre felkészülni, mint aztán kétségbeesetten keresni a helyi gyógyszertárat és nagy nehezen kézzel – lábbal megértetnie magát az eladóval. Az ilyen esetekben sem kell félnie azonban, a gyógyszertárak hálózata kiterjedt.
Manapság Törökországban nincs érvényben semmilyen kötelező oltás.

Fontos elérhetőségek

Tűzoltók:  110
Rendőrség:  155
Csendőrök:  156
Elsősegély:   112

 

Legutóbbi érdekességek...

27.10.2011 Vadászat a vadonban
14.03.2011 A török kaligráfia
25.10.2010 Török himnusz

Utoljára a fórumban...

30.01.2012 uDEFTkrSsJjqbyOb
30.01.2012 Árak Törökországban
28.01.2012 Ételek Törökországban
17.03.2011 Barcs

Utolsó fényképek...

Efezosz
Perge II
Perge I
Pamukkale
Római színház